logo

Сабор српске омладине из матице и расејања – „Јавор“


ОБЕЛЕЖЕНО 142 ГОДИНЕ ОД ЈАВОРСКОГ РАТА-КАЛИПОЉСКЕ БИТКЕ

      Полагањем венаца на спомен обележја која чувају сећење на Јаворски рат (1876-1878) обележене су 142. године од битке у којој је Србија супротстављајући се турским снагама изгубила близу 20.000 војника. Јаворски рат започео је 6. јула на Калипољу са око 35.000 српских војника.


      У знак сећања на страдале борце данас су на Јавору венце положили генерални секретар председника Републике, Никола Селаковић, представници Војске Србије, општина Ивањица и Нова Варош, Удружења која негују традицију ослободилачких ратова као и представници ОШ’’Мајор Илић’’- Кушићи.
Поводом годишњице, генерални секретар председника Републике, Никола Селаковић отворио је пут преко села Љепојевићи који повезује Златиборски и Моравички округ и од великог је значаја за мештане овог краја.

      Хуманитарна организација ’’Стара Рашка’’ једанаест година заредом на овај дан организује и ’’Сабор српске омладине из матице и расејања’’. У културно уметничком програму наступили су гости из дијаспоре,културно уметничка друштва: "Свети Ђорђе" из Станчева код Темишвара,"Српски витезови" из Бања Луке и "Ђоко Патковић" из Боботе, и домаћини, КУД "Дом културе Ивањица" и" Дом културе Нова Варош". Песмом о Јавору добродошлицу гостима на Јавор пожелела је изворна певачка група "Оморика" а наступили су и браћа Коларевић и певачки парови из вика из Нове Вароши.

      Председник УО те организације, Војин Вучићевић, каже да је поносан на планове које држава има према овом крају. Улагањем у инфраструктуру створиће се услови да се људи задрже на овим просторима али и омладина врати у прелепе крајве наслоњене на планину Јавор.

      Од прошле године Јаворски рат-Калипољска битка сврстани су и у званичан календар Војске РС.

Извор сајт инфо ЛИГА


OБЕЛЕЖАВАЊЕ ЈАВОРСКОГ РАТА
“Ој Јаворе не треба ти кише,
тебе Срби крвљу натопише“


      Овако се певало после Јаворског српско-турског рата 1876. године, који је Србија изгубила, са губитком близу 20.000 војника. Овај изгубљени рат био је увод у победе Србије у Првом балканском рату 1912.године, када се Србија коначно ослободила од петовековног ропства под Турцима.
      Јаворски рат се мора памтити и обележавати због броја у њему погинулих и због његове историјске улоге. То се посебно чини последње три године, од када је обележавање Јаворског рата ушло у календар Војске Србије, да се организује сваке године на Петровдан 12.јула. Обележавање је посебно добило на значају 2016.године када је покровитељ Манифетсације био председник Србије г. Томислав Николић и ове 2018.године када је покровитељ председник г. Александар Вучић.
      Овогодишња Манифестација има више програма које треба да види цела Србија, а посебно Западна Србија, са чије територије су ратовали и гинули војници на Јавору.
      Манифестација почиње Програмом обележавања Јаворског рата, прво литургијом у Цркви спомен-костурници на Јавору у 9 часова, затим, од 10 до 11.30 часова одавањем почасти и полагањем венаца код споменика мајору Илићу на Јавору и код споменика погинулим борцима на Калипољу.
      Од 11.30 до 12. часова покровитељ Манифестације председник Србије свечано отвара новоасфалтирани пут Љепојевићи – Јавор, који спаја општине НовуВарош и Ивањицу.


      Од 12 часова је Час историје посвећен Јаворском рату, ове године садржан у изложби слика и графика о Јаворском рату, чије је оргинале организатор Манифестације обезбедио из Војно-историјског музеја у Паризу.
      Од 13 до 15 часова је културно-уметнички програм – XI сабор српске омладине из матице и расејања.
      После званичног програма од 15 часова почиње народно весеље. Организатори званичног програма Манифестације су општине Ивањица и Нова Варош, Хуманитарна организација „Стара Рашка“ из Београда и Дом културе из Ивањице.