logo

Фестивал дечијег фолклора „Светлост на брежуљку“


ОДРЖАН XIII ФЕСТИВАЛ ДЕЧЈЕГ ФОЛКЛОРА „СВЕТЛОСТ НА БРЕЖУЉКУ“ ПРИЛИКЕ


Основна школа „Сретен Лазаревић“ из Прилика, организовала је тринаести Фестивал дечјег фолклора „Светлост на брежуљку“, под покровитељством Министарства културе и информисања и Општине Ивањица.
      Фестивал се традиционално организује 17. и 18. августа и окупља децу из наше и земаља окружења, узраста од седам до четрнаест година. Овогодишњи фестивал обогаћен је бројним едукативним активностима.
      Почетак фестивала обележила је изложба „Традиционалне ношње и стари предмети из Србије“. Посетиоци су имали прилику да науче све о деловима традиционалне ношње из различитих крајева наше земље, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Представљен је и велики број аутетнтичних старих предмета прикупљених широм Србије.
      Након изложбе одржана је радионица за децу „Израда традиционалне пите јабучаре“. Домаћице из Прилика припремале су јабучару по рецепту старих мајстора приличког краја. Својом занимљивом причом, али и изворном песмом која је потекла уз рад, привукле су велику пажњу малишана, па су се и сами радо прихватили посла. На крају радонице засладили су се овим традиционалним специјалтетом, поносни што су били део процеса израде.
      Важан део фестивала било је и предавање „Вокална техника и представљање традиционалне песме на сцени“, етномузиколога Борисава Миљковића. Предавање је одржано оба дана фестивала, првог дана за одрасле, а другог дана прилагођено дечјем узрасту. Сви љубитељи фолклора могли су да науче како да презентују традициналну песму и како да се понашају на сцени.
      Другог дана фестивала уследио је главни и учесницима најдражи део – такмичење дечјих фолклорних група. На овогодишњем фестивалу учествовало је осам културноуметничких друштава из Србије и Македоније. Свако друштво наступило је у такмичарском и ревијалном делу.
      Такмичарски део фестивала оцењивао је трочлани стручни жири – Ана Павловић, наставник музичке културе; Борисав Миљковић, етномузиколог и Звездан Ђурић, фолклорни педагог.
      Додељене су следеће награде:

      • Прво место – КУД „Електропорцелан“ Аранђеловац;
      • Друго место – КУД „Срма“ Куманово;
      • Треће место – КУД „Карановац“ Краљево;
      • Најбољи оркестар – КУД „Срма“ Куманово;
      • Најуигранији ансамбл – КУД „Крушик-пластика“ Осечина;
      • Најбољи мушки играч – Саво Јездимировић, КУД „Карановац“ Краљево;
      • Најбољи женски играч – Николина Крсмановић, КУД „Крушик-пластика“ Осечина;
      • Најбољи певачки ансамбл – КУД „Лука Спасојевић“ Љиг;
      • Најоригиналнији костим – КУД „Прва петолетка“ Трстеник;
      • Најбољи сценски наступ - Електропорцелан“ Аранђеловац.
      Циљ Фестивала у Приликама јесте промоција, очување и неговање међу децом народне трдиције нашег народа, кроз игру и песму. Поред љубави према културној баштини нашег народа, фестивал подстиче и развија племенитост, поштовање и љубав према култури других народа.
      Тринаести фестивал „Светлост на брежуљку“ протекао је у лепом расположењу, уз свима драгу, дечју игру и песму. Што је најважније, малишани учесници развили су пријатељку атмосферу и дружили се током фестивала и тиме показали, поред уметничких склоности и љубави према фолклорном наслеђу, и хуманост и добру вољу.Фестивал дечјег фолклора „Светлост на брежуљку“


       Фестивал дечјег фолклора „Светлост на брежуљку“ одржава се сваке године 18. августа у Приликама, у организацији Основне школе „Сретен Лазаревић“.
      У току су припреме XIII Фестивала, обогаћеног различитим едукативним активностима у области фолклора, изворне песме и народне традиције.
      Циљ фестивала јесте промоција, очување и неговање културне баштне нашег народа међу децом. Фестивал окупља велики број деце, те подстиче културну сарадњу међу учесницима и стварање и богаћење пријатељстава.


ПРИЛИКЕ У ЗНАКУ ФЕСТИВАЛА
Светлост на брежуљку

     Прилике су протекла два дана биле центар очувања српске изворне традиције у којој је учествовало на стотине певача и играча, од 7 до 77 година.
     У Приликама, у организацији Основне школе ,,Сретен Лазаревић“, а под покровитељством Општине Ивањица одржан је XИИ Фестивал дечјег фолклора ,,Светлост на брежуљку“.

     Учествовало је шест дечјих фолклорних група: КУД ,,Медвеђа“, , КУД ,,Моравица“- Ивањица, КУД ,,Крушик-Пластика“- Осечина, КУД ,,Електропорцелан“- Аранђеловац, КУД ,,Бистрица“- Дворане и Фолклорна секција ОШ ,,Сретен Лазаревић“ -Прилике. Најбоље је прогласио стручни жири у саставу: Александар Ковачевић, уметнички руководилац ансанбла ,,Абрашевић“ из Чачка, Звездан Ђурић, фолклорни педагог и Миљко Чубрић, професор музичке културе.
     Прво место освојили су малишани из КУД-А ,,Електропорцелан“, Аранђеловац, други су КУД ,,Медвеђа“ из Медвеђе а трећи КУД ,,Крушик-Пластика“из Осечине.

Извор сајт инфо ЛИГА


XII Фестивал дечјег фолклора „Светлост на брежуљку“

     Традиционални Фестивал дечјег фолклора „Светлост на брежуљку“, у организацији ОШ „Сретен Лазаревић“, одржаће се 18. августа 2017. са почетком у 17 часова у Приликама. Очекује се дoлазак девет дечјих фолклорних група из целе Србије.
      „Светлост на брежуљку“ је фестивал међународног карактера и веома успешно се организује већ дванаесту годину. Кроз њега је прошло више од четири хиљаде деце учесника. Oкупља најбоље дечје фолклорне ансамбле из Србије, Македоније, Црне Горе, Босне и Херсеговине. Фестивал је такмичарског карактера и на њему се додељују I, II и III награда фестивала као и награда за најбољи оркестар, по одлуци стручног жирија.
     Циљ фестивала јесте очување културног наслеђа и буђење код деце интересовања иљубавипрема народној игри и песми.
     Вредност приличког Фестивала дечјег фолклора у 2016. годнини афирмисана је и доделом изуетно вредног признања –„Туристичке слагалице“. Ово вредно признање додељује се већ десет година најуспешнијим туристичким манифестацијама у Србији, по избору самих организатора манифестација. Фестивал приличке школе успео је да освоји ову награду у конкуренцији више стотина манифестација из Србије у категорији традиционалних манифестација (манифестација које трају дуже од десет година).
     Туристичка слагалица је још једно у низу признања за Основну школу „Сретен Лазаревић” из Прилика која је препознатљива по својим културним активностимау месту, а и шире. Фестивал дечјег фолклора, као традиционална дечја манифестација, доприноси препознатљивости Прилика на туристичкој мапи Србије.