logo

Фестивал изворне српске песме „Прилике“


П О З И В
ЗА УЧЕШЋЕ НА 21. ФЕСТИВАЛУ СРПСКЕ ИЗВОРНЕ ПЕСМЕ У ПРИЛИКАМА, 17. АВГУСТА 2024. ГОД.

      Поштовани чувари народног блага, задовољство нам је позвати вас на 21. Фестивал српске изворне песме који се традиционално сваке године одржава у Приликама 17.августа, са циљем очувања традиције, изворног народног стваралаштва и културолошког идентита Србије.
      Фестивал је такмичарског карактера и певачке групе надметаће се за прво, друго и треће место у конкуренцији мушких и женских група, поред тога жири проглашава и најбоље солисте у категорији мушких и женских група, и најбоље групе по оцени вођа певачких група.
      На Фестивалу право учешћа имају изворне певачке групе из Србије као и дијаспоре где се гаји и пева српска изворна песма. Групе морају наступати у ношњи из краја из кога долазе, свака група у такмичарској конкуренцији пева само једну песму која се изводи без музичке пратње и може трајати најдуже три минута. Група може бројати најмање 4 а највише 9 чланова. Наступ певачких група оцењује жири од три члана који формира Организациони одбор Фестивала.
      Пријем група од 10-12 часова у ОШ „Сретен Лазаревић“ у Приликама, затим следи извлачење редних бројева по којима ће групе наступати, дизање фестивалске заставе уз химну “Шта то радиш Маро“, заједничко коло, свечани дефиле, заједнички ручак и почетак програма у 15 часова. Учесници програма морају имати народну ношњу а пожељно је да понесу и обележје КУД-а (натпис, застава).
      За све учеснике програма обезбеђен је ручак, а трошкове пута сносе сами.
      Организатори манифестације су Дом културе Ивањица, ОШ „Сретен Лазареви“ из Прилика, МЗ Прилике, КУД „Прилички Кисељак“, Туристичка организација Ивањица и Удружење изворних певачких група „Стари Влах“. Генерални покровитељ манифестације је Општина Ивањица а манифестацију финансијски подржава Министарство културе и информисања Републике Србије.

      Очекујемо вашу потврду учешћа до 12.августа . Додатне информације на телефоне:
      032-661-087 у времену од 8 – 15 часова, 0638680823, е-маил адреса hadzi.snezana@hotmail.com контакт особа Хаџи Снежана Златић, организатор програма. >

Добро дошли у Прилике!
20. Фестивал изворне српске песме "Прилике 2023"
Пехари за најбоље певање отишли на Пале и у Пријепоље!


      У Приликама је 17. августа одржан 20. Фестивал изворне српске песме у оквиру манифестације „Преображење 2023“

      20. Фестивал изворне српске песме у Приликама окупио је 71 певачку групу из свих крајева Србије, Републике Српске, Црне Горе, Херцеговине и Крајине, да покажу како се чува традиција, изворно народно стваралаштво и културолошки идентитет Србије.


       За титулу најбољих такмичило се 25 женских и 46 мушких групе. Наступ група пратио је и оцењивао жири од три члана: професори на Катедри за етномузикологију ФМУ у Београд: др Мирјана Закић, др Сања Радиновић и др Сања Ранковић, а одржали су и предавање учесницима фестивала на тему: „ПЕРСПЕКТИВЕ СРПСКОГ ТРАДИЦИОНАЛНОГ ПЕВАЊА У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ“


      По оцени стручног жирија, прво место и пехар у женској конкуренцији освојила група „Романијска врела“ из Мокрог-Република Српска са песмом „Ој Србијо и љепоте твоје“, а у мушкој „Јабука “ из Пријепоља са песмом „Почни пјесму“. Друго место и пехар у женској конкуренцији припало је групи „Беле раде “ из Ивањице, а у мушкој, певачкој групи „Плави невени““ из Фоче-Република Српска. Пехар за треће место у женској конкуренцији освојила група „Младост“ са Пала-РС а у мушкој „Сложна браћи из Рогачице.


       У категорији певања из свог краја пехар припада женској групи „Сретење “ из Рогатице-РС и мушкој групи „Романијска врела“ из Мокрог-РС.


       Најбољи женски солиста је Миља Драмићанин из групе „Бисери Моравице“ из Ивањице а мушки, Вишеслав Миливојевић из групе „Луновачка моба“ из Луновог села.


       Пехар за изворност добила је група „Хоћевина“из Пљевља-Црна Гора.


       По оцени вођа група, најбоља женска група је „Беле раде“ из Ивањице а мушка „Клековички жубор“ из Ивањице.


       Најстарији учесник фестивала је Дрина Ружић која има 88 година из групе „Српска шајкача“ а најмлађа је Бојана Дангубић са 14 година из КУД-а „Љубиње“ из Републике Српске.


       Специјалне дипломе за :

- најоригиналнији сценски наступ ЗУГ „Ћиро Личка калдрма“ Дрвар
- за дугогодишњу посвећеност неговању традиционалног певања „Опленачке делије“ Топола
- за стилско извођење певања „на бас“ „Ђердан“ Ивањица и
- за очување старијег вокалног наслеђа СИП „Гласинац-Томо Боровина“ Соколац из Републике Српске.

       Фестивал је почео окупљањем и пријављивањем учесника у ОШ „Сретен Лазаревић“, дочеком гостију старим српским обичајем уз погачу и со, кафу и ракију, затим је уследило извлачење редних бројева наступа група, дизање фестивалске заставе уз химну фестивала „Шта то радиш Маро“ и заједничко коло. Свечани дефиле свих учесника програма у народним ношњама и са транспарентима од школе до центра Прилика, као лепши део фестивала и ревија народних ношњи, изазвао је велико одушевљење присутних посетилаца. Заједнички ручак за учеснике фестивала обављен је уз благослов свештенства и посну трпезу, јер се фестивал одржава у дане поста поводом хришћанског празника, Преображења Господњег.

      VУ 15 часова почео је такмичарски део фестивала, наступом фолклора КУД-а „Моравица“ и песмом добродошлице КУД-а „Прилички Кисељак“ а фестивал је у име локалне самоуправе, званично отворио председник општине Ивањица, Момчило Митровић. У ревијалном делу публика је уживала уз естрадну звезду народне музике Јелену Броћић уз пратњу оркестра Видана Перуничића-Вике и трубачки оркестар Жељка Стефановића и Александра Петронијевића из Ариља.

       Организатори манифестације су : МЗ Прилике, КУД „Прилички Кисељак“, ОШ „Сретен Лазаревић“ Прилике, Дом културе Ивањица, Туристичка организација Ивањица и Удружење изворних певачких група „Стари Влах“ Ивањица. Генерални покровитељи: општина Ивањица и Министарство културе и информисања Републике Србије.


20. ФЕСТИВАЛ СРПСКЕ ИЗВОРНЕ ПЕСМЕ У ПРИЛИКАМА,"ПРЕОБРАЖЕЊЕ 2023"


      Поштовани чувари народног блага, 20. Фестивал српске изворне песме одржаће се у Приликама, у четвртак 17.августа, са циљем очувања традиције, изворног народног стваралаштва и културолошког идентита Србије.
       Фестивал је такмичарског карактера и певачке групе надметаће се за прво, друго и треће место у конкуренцији мушких и женских група, поред тога жири проглашава и најбоље солисте у категорији мушких и женских група и друге награде.
       Пријем група од 10-12 часова у ОШ „Сретен Лазаревић“ у Приликама, затим следи извлачење редних бројева по којима ће групе наступати, дизање заставе уз химну “Шта то радиш Маро“, заједничко коло, свечани дефиле, заједнички ручак и почетак програма у 15 часова.
       После 12 часова, у просторијама школе, етномузиколози ће учесницима фестивала, одржати предавање на тему:

„ПЕРСПЕКТИВЕ СРПСКОГ ТРАДИЦИОНАЛНОГ ПЕВАЊА У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ “.

       У ревијалном делу наступиће естрадна звезда Јелена Броћић и трубачки оркестар Петронијевић.
       Организатори фестивала су: Дом културе Ивањица, Месна заједнице Прилике, ОШ “Сретен Лазаревић”, КУД „Прилички Кисељак“, Туристичка организација Ивањица и Удружење изворних певачких група“ Стари Влах“. Покровитељи манифестације: Општина Ивањица и Министарство културе и информисања Републике Србије.
       У петак 18.августа одржаће се фестивал дечијег фолклора „Светлост на брежуљку“ а 19. августа традиционални народни сабор.

Добро дошли у Прилике!


19. Фестивал изворне српске песме „Прилике 2022“
Пехари за најбоље певање припали Ивањичанкама и Луновцима!


       У Приликама је 17.августа одржан 19.Фестивал изворне српске песме у оквиру манифестације „Преображење 2022“.


      19. Фестивал изворне српске песме у Приликама окупио је 61 певачку групу из свих крајева Србије, Републике Српске, Црне Горе, Херцеговине и Крајине, да покажу како се чува традиција, изворно народно стваралаштво и културолошки идентитет Србије.


      За титулу најбољих такмичило се 18 женских и 43 мушке групе. Наступ група пратио је и оцењивао жири од три члана састављен од професора на Катедри за етномузикологију ФМУ у Београду: др Сања Радиновић, мастер Ана Петровићи мастер Борисав Миљковић. Чланови жирија у школи у Приликама одржали су и предавање учесницима манифестације, на тему, „Значај неговања традиционалног музичког наслеђа у нашем времену“.


      По оцени стручног жирија, прво место и пехар у женској конкуренцији освојиле „Беле раде“ из Ивањице са песмом „Бела ружа“, а у мушкој „Луновачка моба“ из Луновог села са песмом „Друже, твоја кућа гори “. Друго место и пехар у женској конкуренцији припало је групи „Српска шајкача “ из Пухова, док у мушкој конкуренцији друго место припада певачкој групи КУД-а „Абрашевић“ из Краљева. Пехар за треће место у женској конкуренцији припада „Брези“ из Ивањице а у мушкој „Клековичком жубору“ из Ивањице.


       У категорији певања из свог краја пехар припада женској групи „Банија“ из Београда и мушкој групи „Пива“ из Плужина.


      Најбољи женски солиста је Миља Драмићанин из групе „Бисери Моравице“ из Ивањице а мушки, Миливоје Милијановић из групе „Сретењске зоре“ из Раниловића код Аранђеловца.


       По оцени вођа група, најбоља женска група је „Бисери Моравице“ из Ивањице а мушка „Рибница“ из Краљева.
       Најстарији учесник фестивала је Коса Николић која има 86 година из групе „Јакљанке“ а најмлађа је Тамара Ћук са 12 година из КУД-а „Љубиње“ из Републике Српске. Специјалне дипломе за изворност припале су женским групама Удружења грађана „Сана“ из Старе Пазове и „Брвеница“ из Рашке, и мушкој групи „Оморика“ из ивањице. Диплома за сценски наступ и најперспективнију женску групу припала је КУД-у „Љубиње“ из Републике Српске и за сценски наступ мушкој групи „Ђурђеви ступови“ из Берана.
       Фестивал је почео окупљањем и пријављивањем учесника у ОШ „Сретен Лазаревић“, дочеком гостију старим српским обичајем уз погачу и со, кафу и ракију, затим је уследило извлачење редних бројева наступа група, дизање фестивалске заставе уз химну фестивала „Шта то радиш Маро“ и заједничко коло. Свечани дефиле свих учесника програма у народним ношњама и са транспарентима од школе до центра Прилика, као лепши део фестивала и ревија народних ношњи, изазвао је велико одушевљење присутних посетилаца. Заједнички ручак за учеснике фестивала обављен је уз благослов свештенства и посну трпезу, јер се фестивал одржава у дане поста поводом хришћанског празника, Преображења Господњег.


       У 15 часова почео је такмичарски део фестивала, наступом фолклора КУД-а „Моравица“ и песмом добродошлице КУД-а „Прилички Кисељак“ а фестивал је у име локалне самоуправе, званично отворио председник општине Ивањица, Момчило Митровић. У ревијалном делу публика је уживала уз естрадну звезду народне музике Снежану Бабић-Снеки уз пратњу оркестра Видана Перуничића-Вике и трубачки оркестар Жељка Стефановића и Александра Петронијевића из Ариља.


       Организатори манифестације су : МЗ Прилике, КУД „Прилички Кисељак“, ОШ „Сретен Лазаревић“ Прилике, Дом културе Ивањица, Туристичка организација Ивањица и Удружење изворних певачких група „Стари Влах“ Ивањица. Генерални покровитељи: општина Ивањица и Министарство културе и информисања Републике Србије.
Фестивал српске изворне песме и дечијег фолклора у Приликама код Ивањице

      Фестивал изворне српске песме "Преображење – Прилке" одржава се ове године 17. августа а дан касније на програму је Фестивал Дечијег фолклора "Светлост на брежуљку". У ревијалном делу програма, током првог фестивалског дана, наступаће естрадна звезда Снежана Бабић-Снеки и тубачки оркестар. 19. август традиционално је резервисан за народни сабор.      Организатори тродневног дружења у Приликама код Ивањице су , Месна заједница Прилике, Дом културе Ивањица, ОШ ’’Сретен Лазаревић’’ Прилике, КУД ’’Прилички кисељак’’ и Туристичка организација Ивањица.      Покровитељи су општина Ивањица и Министарство културе и информисања.
Пехари за најизворније певање припали Ивањичанкама и Пријепољцима!


      У Приликама је 17.августа одржан 18.Фестивал изворне српске песме у оквиру манифестације „Преображење 2021“.
      18. Фестивал изворне српске песме у Приликама окупио је 45 певачких група из свих крајева Србије, Републике Српске, Црне Горе и Крајине, да покажу како се чува традиција, изворно народно стваралаштво и културолошки идентитет Србије.

   За титулу најбољих такмичило се 18 женских и 27 мушких група. Наступ група пратио је и оцењивао жири од три члана: др Мирјана Закић, редовни професор на Катедри за етномузикологију ФМУ у Београду, др Сања Ранковић ванредни професор на Катедри за етномузикологију ФМУ у Београду и магистар Здравко Ранисављевић. Чланови жирија у школи у Приликама одржали су и предавање учесницима манифестације, на тему, „Српско традиционално певање и његова улога у очувању културног идентитета“, а учесници фестивала могли су погледати и изложбу народних ношњи.


      По оцени стручног жирија, прво место и пехар у женској конкуренцији освојиле „Беле раде“ из Ивањице са песмом „Ој облаче немој на копаче“, а у мушкој „Јабука“ из Пријепоља са песмом „Дођи мала ливадом и ладом “. Друго место и пехар у женској конкуренцији припало је групи „Распеване домаћице “ из Прилика, док у мушкој конкуренцији друго место припада певачкој групи „Хоћевина“ из Пљеваља. Пехар за треће место у женској конкуренцији припада „Банији“ из Београда а у мушкој „Дучаловцима“ из Дучаловића.


       У категорији певања из свог краја пехар припада женској групи „Јакљанке“ из Бајине Баште и мушкој групи „Оморика“ из Ивањице.

      Најбољи женски солиста је Мила Коларевић из групе „Бреза“ из Ивањице а мушки, Бошко Јанковић из групе „Српски Божур“ из Рибашевине.


      По оцени вођа група, најбоља женска група је „Звуци Кадињаче“ из Бајине Баште а мушка „Српска шајкача“ из Пухова.


       Најстарији учесник фестивала је Коса Николић која има 85 година из групе Јакљанке а најмлађа је Лана Купрешанин са 13 година из групе „Етна“ из Апатина. Специјалне дипломе за очување традиције и изворног певања припале су групи „Ђердан“ из Ивањице, групи „Дрина“ из Нове Пазове и групи „Етна“ из Апатина.


       Фестивал је почео окупљањем и пријављивањем учесника у ОШ „Сретен Лазаревић“, дочеком гостију старим српским обичајем уз погачу и со, кафу и ракију, затим је уследило извлачење редних бројева наступа група, дизање фестивалске заставе уз химну фестивала „Шта то радиш Маро“ и заједничко коло. Свечани дефиле свих учесника програма у народним ношњама и са транспарентима од школе до центра Прилика, као лепши део фестивала и ревија народних ношњи, изазвао је велико одушевљење присутних посетилаца.Заједнички ручак за учеснике фестивала обављен је уз благослов свештенства и посну трпезу, јер се фестивал одржава у дане поста поводом хришћанског празника, Преображења Господњег.


       У 15 часова почео је такмичарски део фестивала, песмом добродошлице КУД-а „Прилички Кисељак“ а фестивал је у име локалне самоуправе, званично отворио председник општине Ивањица, Момчило Митровић. У ревијалном делу публика је уживала уз естрадну звезду народне музике, Радишу Урошевића и трубачки оркестар Жељка Стефановића и Александра Петронијевића из Ариља.

       Организатори манифестације су : МЗ Прилике, КУД „Прилички Кисељак“, ОШ „Сретен Лазаревић“ Прилике, Дом културе Ивањица, Туристичка организација Ивањица и Удружење изворних певачких група „Стари Влах“ Ивањица. Генерални покровитељи: општина Ивањица и Министарство културе и информисања Републике Србије.


18. ФЕСТИВАЛ СРПСКЕ ИЗВОРНЕ ПЕСМЕ У ПРИЛИКАМА,“ ПРЕОБРАЖЕЊЕ 2021”

      Поштовани чувари народног блага, 18. Фестивал српске изворне песме одржаће се у Приликама 17.августа, са циљем очувања традиције, изворног народног стваралаштва и културолошког идентита Србије.
      Фестивал је такмичарског карактера и певачке групе надметаће се за прво, друго и треће место у конкуренцији мушких и конкуренцији женских група, поред тога жири проглашава и најбоље солисте у категорији мушких и женских група.
      Пријем група од 10-12 часова у ОШ „Сретен Лазаревић“ у Приликама, затим следи извлачење редних бројева по којима ће групе наступати, дизање заставе уз химну “Шта то радиш Маро“, заједничко коло, свечани дефиле, заједнички ручак и почетак програма у 15 часова.
       После 12 часова, у просторијама школе, етномузиколози ће одржати предавање о изворном народном певању, учесницима фестивала.
      У ревијалном делу наступиће естрадна звезда Радиша Урошевић и трубачки оркестар Жељка Стефановића и Александра Петронијевића.
      Организатори фестивала су: Дом културе Ивањица, Месна заједнице Прилике, ОШ “Сретен Лазаревић”, КУД „Прилички Кисељак“, Туристичка организација Ивањица и Удружење изворних певачких група“ Стари Влах“. Покровитељи манифестације: Општина Ивањица и Министарство културе и информисања Републике Србије.
      У среду 18.августа одржаће се фестивал дечијег фолклора а 19 августа традиционални народни сабор.

Добро дошли у Прилике!ПРИЛИЧКИ ФЕСТИВАЛ ИЗВОРНЕ СРПСКЕ ПЕСМЕ ОТКАЗАН ДО СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ


      18. Фестивал изворне српске песме „Прилике 2020“ који је требало да се одржи 17.августа у Приликама код Ивањице, отказује се због неповољне епидемиолошке ситуације изазване корона вирусом. Поштујући препоруке Кризног штаба и Владе РС о забрани масовног окупљања, Организациони одбор фестивала донео је одлуку да ове године фестивал не буде одржан због заштите здравља грађана и учесника фестивала. Да би се песма орила и следеће године у Приликама и да бисмо здрави дочекали наредни фестивал, свим учесницима фестивала и љубитељима изворне песме желимо добро здравље и пуно успеха.


Организациони одбор фестивала


Пехари за најизворније певање отишли у Пожегу и Рибашевину!

      У Приликама је 17.августа одржан 17.Фестивал изворне српске песме у оквиру манифестације „Преображење 2019“.
      17. Фестивал изворне српске песме у Приликама окупио је 64 певачке групе из свих крајева Србије, Републике Српске, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Крајине, да покажу како се чува традиција, изворно народно стваралаштво и културолошки идентитет Србије.
      За титулу најбољих такмичило се 24 женске и 40 мушких група.Наступ група пратио је и оцењивао жири од три члана: етномузиколог и члан Савеза аматера Србије, Мирјана Дробац, музички уредник РТС-а, Илија Павловић из Београда и професорка музичке културе из Иивањице, Анита Пешић Ивковић.
      По оцени стручног жирија, прво место и пехар у женској конкуренцији освојиле „Распеване Пожежанке“ из Пожеге са песмом „Чувам овце око 9 сена“, а у мушкој „Српски божур“ из Рибашевине код Ужица са песмом „Ој ливадо росна траво “. Друго место и пехар у женској конкуренцији припало је групи „Бећари “ из Севојна, док у мушкој конкуренцији друго место припада „Кадињачи“ из Буара код Ужица. Пехар за треће место у женској конкуренцији припада „Ужичанкама“ из Ужица а у мушкој конкуренцији пехар остаје у Ивањици групи „Клековички жубор“ из Придворице.
      У категорији певања из свог краја пехар припада женској групи „Рибница“ из Краљева а мушкој групи „Дрина“ из Нове Пазове. Најбољи женски солиста је Јелка Марковић из групе „Дукат“ из Косјерића а мушки Миодраг Ћурчић из групе Оморика из Ивањице. По оцени вођа група, најбоља женска и мушка група су из Ивањице : „Беле раде“и „Клековички жубор“.
       Најстарији учесник фестивала је Мица Тодоровић која има 91 годину из Удружења пензионера „Треће доба“ из Косјерића а најмлађа је Невена Десивојевић са 12 година из групе „Стеван Книћанин“ из Кнића. Диплома за највећи број учешћа на фестивалу припала је женској групи „Беле раде“ из Ивањице и мушкој „Луновачка моба“ из Луновог села.За очување старе жетварске песме награђена женска група Удружења пензионера „Треће доба“ из Косјерића, за избор песме – Бела ружа награђена женска група „Бреза“ из Ивањице. Награда за перспективну младу групу одлази у Војковиће – Источно Сарајево мушкој групи „Српски витезови“, за интерпретацију песме – Болна лежи Анђелија млада, мушкој групи „Сложна браћа“ из Рогачице и за избор песме и аутентичност извођења мушкој групи Етно удружења „Злакуса“ из Злакусе.
      Фестивал је почео окупљањем и пријављивањем учесника у ОШ „Сретен Лазаревић“, дочеком гостију старим српским обичајем уз погачу и со, кафу и ракију, затим је уследило извлачење редних бројева наступа група, дизање фестивалске заставе уз химну фестивала „Шта то радиш Маро“ и заједничко коло. Свечани дефиле свих учесника програма у народним ношњама и са транспарентима од школе до центра Прилика, као лепши део фестивала и ревија народних ношњи, изазвао је велико одушевљење присутних посетилаца.Заједнички ручак за учеснике фестивала обављен је уз благослов свештенства и посну трпезу, јер се фестивал одржава у дане поста поводом хришћанског празника, Преображења Господњег.
      У 15 часова почео је такмичарски део фестивала, здравицом здравичара Жељка Костића из Гуче и песмом добродошлице КУД-а „Прилички Кисељак“ а фестивал је у име локалне самоуправе, званично отворио помоћник председника општине Ивањица, Били Вуловић.У ревијалном делу публика је уживала уз звуке трубачког оркестра „Вељка Остојића“ и певачицу народне музике Гоцу Лазаревић у пратњи оркестра Николе Спасојевића и виолинисте Игора Пејовића, награђеном за најизворније музицирање на првом Сабору виолиниста у Прањанима.
      Организатори манифестације су : МЗ Прилике, КУД „Прилички Кисељак“, ОШ „Сретен Лазаревић“ Прилике, Дом културе Ивањица, Туристичка организација Ивањица и Удружење изворних певачких група „Стари Влах“ Ивањица. Генерални покровитељи: општина Ивањица и Министарство културе и информисања Републике Србије.17. ФЕСТИВАЛ СРПСКЕ ИЗВОРНЕ ПЕСМЕ У ПРИЛИКАМА,“ ПРЕОБРАЖЕЊЕ 2019”      Поштовани чувари народног блага, задовољство нам је позвати вас на 17. Фестивал српске изворне песме који се традиционално сваке године одржава у Приликама 17.августа, са циљем очувања традиције, изворног народног стваралаштва и културолошког идентита Србије.
      Фестивал је такмичарског карактера и певачке групе надметаће се за прво, друго и треће место у конкуренцији мушких и конкуренцији женских група, поред тога жири проглашава и најбоље солисте у категорији мушких и женских група.

       Пријем група од 10-12 часова у ОШ „Сретен Лазаревић“ у Приликама, затим следи извлачење редних бројева по којима ће групе наступати, дизање заставе уз химну “Шта то радиш Маро“, заједничко коло, свечани дефиле, заједнички ручак и почетак програма у 15 часова.
       У ревијалном делу наступиће естрадна звезда Гоца Лзаревић и трубачки оркестар Вељка Остојића.
       Организатори су: Дом културе Ивањица, Месна заједнице Прилике, ОШ “Сретен Лазаревић”, КУД „Прилички Кисељак“ и Туристичка организација Ивањица. Покровитељи манифестације: Општина Ивањица и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Добродошли у Прилике у суботу 17.августа!


Фестивал дечјег фолклора „Светлост на брежуљку“

      Основна школа „Сретен Лазаревић“ из Прилика и ове године организује традиционални међународни Фестивал дечјег фолклора „Светлост на брежуљку“.
      За овогодишњи Фестивал пријавио се велики број дечјих фолклорних група из земље и региона, а програм Фестивала обогатиће и гости из Белорусије и Северне Македоније.
      У оквиру Фестивала одржаће се велики број едукативних радионица на тему народне традиције, фолклористике и народне књижевности.
      Циљ фестивала у Приликама јесте очување и неговање културне баштине нашег народа и промоцијамеђу децом школског узраста. Фестивал сваке године окупља велики број учесника, те подстиче културну сарадњу и стварање и богаћење пријатељстава.

Фестивал се одржава 18. августа у Приликама.

П О З И В
ЗА УЧЕШЋЕ НА 17. ФЕСТИВАЛУ СРПСКЕ ИЗВОРНЕ ПЕСМЕ У ПРИЛИКАМА, 17. АВГУСТА 2019.ГОД.


      Поштовани чувари народног блага, задовољство нам је позвати вас на 17. Фестивал српске изворне песме који се традиционално сваке године одржава у Приликама 17.августа, са циљем очувања традиције, изворног народног стваралаштва и културолошког идентита Србије.
      Фестивал је такмичарског карактера и певачке групе надметаће се за прво, друго и треће место у конкуренцији мушких и конкуренцији женских група, поред тога жири проглашава и најбоље солисте у категорији мушких и женских група.


      На Фестивалу право учешћа имају изворне певачке групе из Србије као и дијаспоре где се гаји и пева српска изворна песма, групе морају наступати у ношњи из краја из кога долазе, свака група у такмичарској конкуренцији пева само једну песму која се изводи без музичке пратње и може трајати најдуже три минута, група може бројати најмање 4 а највише 9 чланова. Наступ певачких група оцењује жири од три члана који формира Организациони одбор Фестивала.
       Пријем група од 10-12 часова у ОШ „Сретен Лазаревић“ у Приликама, затим следи извлачење редних бројева по којима ће групе наступати, дизање заставе уз химну “Шта то радиш Маро“, заједничко коло, свечани дефиле, заједнички ручак и почетак програма у 15 часова. Учесници програма морају имати народну ношњу а пожељно је да понесу и обележје КУД-а (натпис, застава).


      За све учеснике програма обезбеђен је ручак, а трошкове пута сносите сами.
      Очекујемо вашу потврду учешћа до 10.августа . Додатне информације на телефоне: 032-661-087 у времену од 8 – 15 часова, 0638680823, 0666565070, е-маил адреса hadzi.snezana@hotmail.com контакт особа Хаџи Снежана Златић, организатор програма.

У недељу 19. августа, традиционални народни сабор!

Дом културе Ивањица
Организатор програма
Xaџи Снежана Златић

Пехари за најизворније певање отишли на Пале и у Рогачицу!

      У Приликама је 17.августа одржан 16.Фестивал изворне српске песме у оквиру манифестације „Преображење 2018“.
      Оно најлепше што наш народ има као богату културну традицију јесте изворна српска песма по којој је Ивањица препознатљива.


      16. Фестивал изворне српске песме у Приликама окупио је 66 певачких група из свих крајева Србије, Републике Српске, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Крајине, да покажу како се чува традиција, изворно народно стваралаштво и културолошки идентитет Србије. За титулу најбољих такмичило се 28 женских и 36 мушких група, док су две групе наступиле као гости Фестивала.
      Наступ грпа пратио је и оцењивао жири од три члана: етномузиколог и члан Савеза аматера Србије, Мирјана Дробац, музички уредник РТС-а, Илија Павловић из Београда и професорка музичке културе из Иивањице, Анита Пешић Ивковић.


      По оцени стручног жирија, прво место и пехар у женској конкуренцији освојиле „Планинке“ са Пала из Удружења за очување традиције и културе са песмом „Романијо док ти име траје“, а у мушкој „Сложна браћа“ из Рогачице са песмом „Стој Дрино“. Друго место и пехар у женској конкуренцији припало је „Рибници“ из Краљева, док у мушкој конкуренцији друго место деле „Рибница“ и КУД „Абрашевић“ из Краљева. Пехари за треће место остају у Ивањици, у женској конкуренцији припада „Белим радама“ а у мушкој конкуренцији КУД-у „Ђердан“ и групи „Ооморика“.


      Најбољи женски солиста је Биљана Ивановић из групе „Славуј“ из Севојна а мушки Бранимир Пнателић из етно удружења „Завичај“ Злакуса.


      По оцени вођа група, накбоља женска грипа је „Беле раде“ из Ивањице а мушка, „Свети Ђорђе“ из Новог Горажда. Најстарији учесник фестивала је Мица Тодоровић која има 90 година из Удружења пензионера „Треће доба“ из Косјерића а најмлађа је Анђелија Ћеркасов са 12 година из групе „Здравац“ из Бора, којима су припале плакете. Посебна захвалница за младе таленте припала је младој женској певачкој групи „Лазарице“ из Крушевца а за најредовније учешће на фестивалу и број победа, плакета је припала женској групи „Дукат“ из Ккосјерића.


      Фестивал је почео окупљањем и пријављивањем учесника у ОШ „Сретен Лазаревић“, дочеком гостију старим српским обичајем уз погачу и со, кафу и ракију, затим је уследило извлачење редних бројева наступа група, дизање фестивалске заставе уз химну фестивала „Шта то радиш Маро“ и заједничко коло. Свечани дефиле свих учесника програма у народним ношњама и са транспарентима од школе до центра Прилика, као лепши део фестивала и ревија народних ношњи, изазвао је велико одушевљење присутних посетилаца.Заједнички ручак за учеснике фестивала обављен је уз благослов свештенства и посну трпезу, јер се фестивал одржава у дане поста поводом хришћанског празника, Преображења Господњег.


      У 16 часова почео је такмичарски део фестивала свечаним наступом фолклорног ансамбла Дома културе Ивањица који су се представили „Играма из Лесковца“. У ревијалном делу публика је уживала уз звуке трубачког оркестра „Вељка Остојића“ и певачицу народне музике Наду Топчагић у пратњи оркестра Неша бенд из Београда.
      Организатори манифестације су : МЗ Прилике, КУД „Прилички Кисељак“, ОШ „Сретен Лазаревић“ Прилике, Дом културе Ивањица и Туристичка организација Ивањица. Генерални покровитељ, општина Ивањица а манифестацију подржава Министарство културе и информисања Републике Србије.Преображење "Прилике 2018"

     Поштовани чувари народног блага, задовољство нам је позвати вас на 16. Фестивал српске изворне песме у петак 17.августа, и на Фестивал дечијег фолклора „Светлост на брежуљку“ у суботу 18.августа, који се традиционално сваке године одржавају у Приликама, са циљем очувања традиције, изворног народног стваралаштва и културолошког идентита Србије.


     Фестивали су такмичарског карактера и певачке групе надметаће се за прво, друго и треће место у конкуренцији мушких и конкуренцији женских група, поред тога жири проглашава и најбоље солисте у категорији мушких и женских група, фолклорни ансамбли се такође надмећу за прво, друго и треће место и најбољи оркестар.


     На Фестивалу изворне српске песме право учешћа имају изворне певачке групе из Србије као и дијаспоре где се гаји и пева српска изворна песма, групе морају наступати у ношњи из краја из кога долазе, свака група у такмичарској конкуренцији пева само једну песму која се изводи без музичке пратње и може трајати најдуже три минута, група може бројати најмање 4 а највише 9 чланова. Наступ певачких група оцењује жири од три члана који формира Организациони одбор Фестивала.
     Пријем група од 11-13 часова у ОШ „Сретен Лазаревић“ у Приликама, затим следи извлачење редних бројева по којима ће групе наступати, дизање заставе уз химну “Шта то радиш Маро“, заједничко коло, свечани дефиле, заједнички ручак и почетак програма у 16 часова. Учесници програма морају имати народну ношњу а пожељно је да понесу и обележје КУД-а (натпис, застава).
     Гости Фестивала изворне српске песме су Нада Топчагић и трубачки оркестар Вељка Остојића.
     Пријем дечјих фолклорних ансамбала је у суботу од 12 часова у ОШ „Сретен Лазаревић“ у Приликама, свечани дефиле од 16-16:30 а почетак програма у 17 часова. Гости фестивала су су КУД „Срма“ из Куманова.

У недељу 19. августа, традиционални народни сабор!

     Организатори манифестације су: МЗ Прилике, КУД „Прилички Кисељак“, ОШ „Сретен Лазаревић“ Прилике, Дом културе Ивањица и Туристичка организација Ивањица. Генерални покровитељ, Општина Ивањица а манифестацију подржава Министарство културе и информисања Републике Србије.
Предавање етномузиколога Борисава Миљковића, на тему „Вокална техника и представљање традиционалне песме на сцени“

     У склопу манифестације Преображење Прилике 2018, на Фестивалу изворне српске песме 17. августа и Фестивалу дечјег фолклора „Светлост на бежуљку“ 18. августа , предавање о изворном певању са почетком у 12 часова у трпезарији школе у Приликама, одржаће Борисав Миљковић, етномузиколог, тренутно на докторским студијама. Он је и корепетитор и руководилац певачких група КУД-а Абрашевић. Ради као професор у музичкој школи у Краљеву, на одсеку за традиционалну музику. Назив предавања за оба дана је "Вокална техника и представљање традиционалне песме на сцени" у оквиру чега ћемо на практичан начин приказати певачима и руководиоцима на које све начине треба да раде са својим групама и како песма све може да изгледа на сцени. Позабавићемо се и вокалном техником и начинима загревања када је у питању певање.
Послушајте предавање етномузиколога Борисава Миљковића!С' поштовањем
Установа дом културе "Ивањица"
Oрганизатор програма, Хаџи Снежана Златић
тел: 032-661-087, 063-86-80-823, 066-656-50-70
е-маил адреса: hadzi.snezana@hotmail.com

Одржан 15. Фестивал изворне српске песме у Приликама код Ивањице

      Оно најлепше што наш народ има као богату културну традицију јесте изворна српска песма по којој је Ивањица препознатљива .
     15. Фестивал српске изворне песме у Приликама окупио је 51 изворну певачку групу из свих крајева Србије, Републике Српске, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Kрајине да покажу како се чува традиција, изворно народно стваралаштво и културолошки идентитет Србије. За титулу најбољих такмичило се 20 женских и 31 мушка изворна певачка група.

     Наступ група пратио је и оцењивао жири од три члана, етномузиколог Јелена Лаловић, музички продуцент Добрица Андрић и кореограф Звездан Ђурић.
      Фестивал је почео окупљањем и пријављивањем учесника у О.Ш. “Сретен Лазаревић” у Приликама, дочеком гостију старим српским обичајем уз погачу и со, кафу и ракију, затим је уследило дизање фестивалске заставе, певање химне фестивала и заједничко коло а затим дефиле свих учесника у народним ношњама и са транспарентима до центра Прилика где је организован заједнички ручак за све учеснике програма уз благослов свештенства и посну трпезу јер 17.август спада у дане поста поводом Преображења Господњег. У 16 часова почео је такмичарски део фестивала, свечаним наступом фолклорног ансамбла Дома културе Ивањица а у ревијалном делу публика је уживала уз звуке трубачког оркестра „Горана Матијевића“и певаче народне музике Биљану и Аца Илића у пратњи оркестра Бећари бенд из Ивањице.

      На 15.фестивалу српске изворне песме у Приликама прво место у женској конкуренцији освојила група Удружење пензионера „Треће доба“ из Косјерића са песмом „Приони мобо“ а у мушкој група „Славуј“ из Севојна са песмом „Јово Ружу на свирале зове“.
     У женској конкуренцији друго место „Рибница“из Краљева а треће место „Бисери Моравице“ из Ивањице. Најбољи женски солиста је Борка Лишанин из групе „Беле Раде“ из Ивањице.

      У мушкој конкуренцији друго место припало је „Луновачкој моби“ из Луновог села а треће место групи „Фочаци“ из Старе Пазове. Најбољи мушки солиста је Божидар Попадић из групе Завичајци из Чачка.
     По оцени вођа група најбоља женска група је „Бисери Моравице“ из Ивањице а мушка „Сновалица“ из Доњег Дубца.
      Жири је одлучио да додели награду најмлађој учесници фестивала, Тари Пајић 2005.годиште из групе „Ђурђевак“ из Бора, и најстаријој учесници, Милки Кљајић, 1931.годиште из КУД-а „ФРА“ из Чачка. За неговање изворног певања награду су добиле млада женска група „Гусле“ из Кикинде и млада мушка група „Ђердан“ из Ивањице.


     Установа дом културе „Ивањица“
     Бр: 80/2017
     29.06.2017. године
     И в а њ и ц а


П О З И В

ЗА УЧЕШЋЕ НА 15. ФЕСТИВАЛУ СРПСКЕ ИЗВОРНЕ ПЕСМЕ У ПРИЛИКАМА, 17. АВГУСТА 2017. ГОД.


     Поштовани чувари народног блага, задовољство нам је позвати вас на 15. Фестивал српске изворне песме који се традиционално сваке године одржава у Приликама 17.августа, са циљем очувања традиције, изворног народног стваралаштва и културолошког идентита Србије.
      Фестивал је такмичарског карактера и певачке групе надметаће се за прво, друго и треће место у конкуренцији мушких и конкуренцији женских група, поред тога жири проглашава и најбоље солисте у категорији мушких и женских група.
     На Фестивалу право учешћа имају изворне певачке групе из Србије као и дијаспоре где се гаји и пева српска изворна песма, групе морају наступати у ношњи из краја из кога долазе, свака група у такмичарској конкуренцији пева само једну песму која се изводи без музичке пратње и може трајати најдуже три минута, група може бројати најмање 4 а највише 9 чланова. Наступ певачких група оцењује жири од три члана који формира Организациони одбор Фестивала.
     Пријем група од 11-13 часова у ОШ „Сретен Лазаревић“ у Приликама, затим следи извлачење редних бројева по којима ће групе наступати, дизање заставе уз химну “Шта то радиш Маро“, заједничко коло, свечани дефиле, заједнички ручак и почетак програма у 16 часова. Учесници програма морају имати народну ношњу а пожељно је да понесу и обележје КУД-а (натпис, застава).
     Очекујемо вашу потврду учешћа до 10. августа. Додатне информације на телефоне: 032-661-087 у времену од 8 – 15 часова, 0638680823, 0666565070, е-маил адреса hadzi.snezana@hotmail.com контакт особа Хаџи Снежана Златић.
Дом културе Ивањица
Уредник етно програма
Xaџи Снежана Златић

„Фестивала изворне српске песме у Приликама“

      На 13. Фестивалу српске изворне песме у Приликама прво место у женској конкуренцији освојила група Удружење пензионера „Треће доба“ из Косјерића са песмом „Приони мобо“ а у мушкој група „Дукат“ из Косјерића са песмом „Немој Јело око да те вара“


      У женској конкуренцији друго место старија женска група КУД-а „Ђердан“ из Ивањице а треће место КУД „Илићка“ из Брчког. Најбољи женски солиста је Јелена Живковић из КУД-а „Опланићи“ из Краљева а жири је доделио и награду за најперспективнију женску групу, млађој женској групи КУД-а „Ђердан“ из Ивањице и за аутентично извођење групи „Бреза“ из Ивањице.


      У мушкој конкуренцији друго место припало је „Сложној браћи“ из Рогачице а треће место групи „Занатлије“ из Ужица. Најбољи мушки солиста је Милош Ћериман из КУД-а „Абрашевић“ из Краљева а за аутентично извођење награда припала групи „Свети Ђорђе“ из Новог Горажда.
      По оцени вођа група најбоља женска група је „Бројаница“ из Ивањице а мушка „Занатлије“ из Ужица.
      За титулу најбољих такмичило се 28 женских и 35 мушких изворних певачкиг група из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Крајине и свих српских земаља. Публика је уживала уз звуке трубачког оркестра „Данијела“ из Ариља и певачицу народне музике Веру Матовић у пратњи оркестра „Келовци“ из Ивањице.

Преображење "Прилике 2015"


Преображење "Прилике 2015"

      Припреме за XIII Фестивал изворне српске песме у Приликама су увелико у току и све тече по плану.За ово такмичење влада велико интересовање и очекује се учешће 70-так певачких група из свих крајева Србије, Републике Српске и Црне Горе. Поред трубача у ревијалном делу наступиће и позната певачица народне музике, Вера Матовић.
      Дани Преображења у Приликама 17,18. и 19. августа и ове године окупиће преко 10 хиљада посетилаца и сабораша, који ће уживати у Фестивалу изворне српске песме, Фестивалу дечијег фолклора и традиционалном сабору, па позивамо све љубитеље изворног народног стваралаштва и чуваре културне баштине и традиције да посете Прилике.
      Организатори Фестивала су Месна заједница Прилике, ОШ „Сретен Лазаревић“ из Прилика , Дом културе Ивањица, КУД “Прилички Кисељак”и Туристичка организација Ивањица. Генерални покровитељ је општина Ивањица а манифестацију подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Добро дошли у Прилике!Одржан 4.састанак Организационог одбора 13-ог „Фестивала изворне српске песме у Приликама“

      Четвртом састанку Организационог одбора Фестивала присуствовали су представници Дома културе Ивањица, Месне заједнице Прилике, ОШ „Сретен Лазаревић“ Прилике и Туристичке организације Ивањица.
      Припреме Фестивала су увелико у току, организатори су се побринули да све тече по плану а обзиром да за такмичење у изворном певању и ове године влада велико интересовање изворних певачких група из свих крајева Србије, Републике Српске и Црне Горе, очекује се учешће око 60-70 певачких група.
      Дани Преображења у Приликама 17,18. и 19. августа и ове године окупиће преко 10 хиљада посетилаца и сабораша који ће уживату у Фестивалу изворне српске песме, Фестивалу дечијег фолклора и традиционалном сабору.
       Позивамо све љубитеље изворног народног стваралаштва и чуваре културне баштине и традиције да посете Прилике. Добро дошли!

Организациони одбор Фестивала
четвртак 30. јул 2015. године.

Одржан 3. састанак Организационог одбора "Фестивала изворне српске песме у Приликама"


      Tрећем састанку Организационог одбора Фестивала присуствовали су представници Дома културе Ивањица, Месне заједнице Прилике, ОШ „Сретен Лазаревић“ Прилике и Туристичке организације Ивањица.
      На састанку се дискутовало о трошковнику Фестивала, организацији Фестивала од доласка учесника до почетка програма и завршетка манифестације,укључивању младих волонтера КЗМ, о могућности укључивања што већег броја спонзора како би се покрили трошкови Фестива.
      Трошковник Фестивала и ове године биће приближан као и прошле и уз напомену да се на појединим ставкама где је то могуће изврше уштеде а тамо где је неопходно издвоји више средстава. Општина је за ову манифестацију обезбедила 610.000 динара, а покушаће се да се од спонзора обезбеди још средстава.
       Директор Фестивала Момчило закључио је да је буџет најважнији и да је за добар Фестивал потребно око милион динара. Треба уредити и центар прилика и просторије месне заједнице и радови су у току. Контактираће са Апатинском пиваром, Кока колом и Златиборцем око спонзорства а и са локалним привредницима.
      Директор школе Миладин Божовић истакао је да су највећи трошкови хране за учеснике и госте Фестивала и да се ту мора водити рачуна и о квалитету и цени, што ће узети у обзир приликом издавања игралишта у закуп, а најбоље је да закупац који буде држао шатру уједно припрема и ручак за учеснике. Званично треба заказати састанак са привредницима на локалу и у другим местима како би се обезбедили спонзори Фестивала, а почетком августа и састанак са институцијама као што су Полиција, Дом здравља, Ватрогасна служба, Комунално и Дирекција око организације саме манифестације.
      КУД „Прилички кисељак“ је задужен за дочек гостију и учесника у основној школи у Приликама и до сада се показало да су добри домаћини.
       Дом културе контактираће етномузикологе који ће бити у жирију, обезбедити бину са расветом, ( покушати наћи средства за видео бим), контактирати групе за учешће на Фестивалу, обезбедити пехаре. Потребно је урадити плакате, позивнице, рекламне мајице, флајере, контактирати медије и почетком августа организовати конференцију за медије како локалне тако и регионалне,обезбедити фотографа и сниматеља Фестивала. Обезбеђен је гост за ревијални део програма а у току су преговори за трубачки оркестар.
       Разговарало се о паркинг простору за учеснике Фестивала, до сада је школски простор задовољавао те потребе али изградњом спортске хале смањен је број места за паркирање код школе тако да се мора наћи алтернативно решење око паркинга.

      Утврђена је сатница Фестивала:

-11.00 долазак учесника и пријаве у школи

-13.00 извлачење редних бројева

-14.00 подизање заставе Фестивала и певање химне „Шта то радиш Маро“, заједничко коло, дефиле учесника у ношњама ка центру Прилика

-15.00 ручак за учеснике, спонзоре и госте. Поп Синиша да благослови ручак

-16.00 почетак програма Фестивала

      Договорено је да се у јулу врше све припреме како би почетком августа имали све разрађене детаље Фестивала.

Организациони одбор Фестивала
Уторак 30. јун 2015. године

Пехари остали у Ивањици

      Ивањица - Овогодишњи 12. по реду фестивал изворне српске песме окупио је у Приликама 35 мушких и 25 женских певачких група из Србије, Републике,Српске и Црне Горе. Фестивал је почео подизањем фестивалске заставе и заједничком песмом свих учесника. Певачко такмичење званично је отворила посланица у Скупштини Србије Невенка Милошевић. Стручни жири у саставу Сузана Арсић-етномузиколог, Милена Стојиљковић-етномузиколог и Звездан Ђурић-кореограф, имао је заиста тежак посао јер су пред собом имали изузетно квалитетне певачке групе. Публика је могла да ужива у старим песмама а сваки наступ изазивао је ерупцију одушевљења гледалаца. Након извођења песама жири је донео одлуку.
      - У женској конкуренцији победнички пехар припао је групи "Бисери Моравице" из Ивањице. На друго место пласирала се група "Плави невени" из Фоче а треће место освојила је певачка група "Дукат" из Косјерића. Најбољи солиста у женској конкуренцији је Јованка Мијајловић из Брвенице.

       У изузетно јакој конкуренцији мушких певачких група, прво место припало је "Старим другарима" из ивањичког села Осоница. Друго место освојила је група "Плави невени" из Фоче док је награда за треће место отишла у Црну Гору захваљујући групи "Пива" из Плужина. Најбољи солиста међу мушкарцима је Мишо Комленовић из певачке групе"Свети Ђорђе" из Вишеграда.
      "Наша група освајала је многа признања, али победа у Приликама је нешто што је најзначајније у нашој каријери. Посебна вредност пехара јесте што је освојен у изузетно јакој конкуренцији", видно узбуђен изјавио је за Глас западне Србије Никола Бошковић, вођа групе "Стари другари".
      Дани Прилика настављају се данас деветим по реду фестивалом дечијег фолклора Србије.


Велико интересовање за фестивал у Приликама

      И поред нешто скромнијег буџета, увелико одмичу припреме за предстојећу манифестацију „Преображење – Прилике 2014″. Као и раније отвориће је 17. августа Фестивал изворне српске песме, који се ове године одржава 12. пут. Наредног дана биће одржан 9. фестивал дечијег фолклора „Светлост на брежуљку“, а 19. августа традиционални сабор. Организатори манифестације су МЗ Прилике, Дом културе Ивањица, ОШ „Сретен Лазаревић“ Прилике, КУД „Прилички кисељак“ и Туристичка организација Ивањица. Генерални спонзор је општина Ивањица а манифестацију је подржало Министарство културе Републике Србије. Председник МЗ Прилике и директор манифестације Андрија Пјевовић каже да Фестивал изворне српске песме привлачи све већи број учесника и да им се до сада пријавило већ 80 певачких група.


      „Радује нас то што ове године имамо више пријављених учесника, а то значи да фестивал иде узлазном путањом. Сматрам да смо нашли прави образац за изворну српску песму. Тренутно смо у преговорима за ревијални део. Најважније нам је да посетиоци буду задовољни и да они, који воле изворну српску песму и народну ношњу из свих крајева Србије уживају у овогодишњем фестивалу“, рекао је Пјевовић.


      Фестивал у Приликама већ годинама уназад окупља велики број најбољих певачких група из читаве Србије и Републике Српске са циљем очувања традиције и изворног народног стваралаштва. Фестивал је такмичарског карактера, а певачке групе такмичиће се за прво, друго и треће место.
      Пријем учесника фестивала је од 12-13 часова у ОШ „Сретен Лазаревић“ у Приликама, а затим следи извлачење редних бројева по којима ће групе наступати, свечани дефиле, заједнички ручак и почетак програма у 16 часова. У ревијалном делу наступиће познати народни певачи са естраде.