logo

Јаворски сабор двојничара и старих музичких инструмената Србије - „Кушићи“


22. „Јаворски сабор двојничара и старих инструмената Србије“


     У организацији Дома културе Ивањица, Месне заједнице Kушићи и ОШ “Мајор Илић” из Kушића, 25. јуна 2017. године на Јавору (МЗ Kушићи) код Ивањице одржаће се 22. „Јаворски сабор двојничара и старих инструмената Србије“ .       На планину Јавор сваке године 25.јуна долазе свирачи двојница и старих инструмената из свих крајева Србије како би показали своје умеће а такмичар који три пута за редом освоји прво место стиче звање „мајстор двојница“. Ово је једна од најстаријих манифестација у Србији а њен циљ је очување традиције, изворног народног стваралаштва и културолошког идентитета.
      Манифестација је такмичарског карактера а награде су пехар за прво место на двојницама у категорији млађих и старијих двојничара и пехар за прво место на старим инструментима у категорији млађих и старијих извођача. Остале награде су у виду диплома и захвалница, а сваке године стручни жири додели и посебне награде за младе таленте,перспективне младе извођаче, најмлађе ткмичаре и друге.
     Генерални покровитељ манифестације је Општина Ивањица а манифестацију финансијски подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.
     Позивају се сви заинтересовани за учешће на „Јаворском сабору двојничара и старих инструмената Србије“, да се пријаве најкасније до 23. Јуна, Дому културе у Ивањици, телефон: 032-661-087 , контакт особа Хаџи Снежана Златић. Пријаве можете послати и мејлом на адресу: hadzi.snezana@hotmail.com.

Добродошли на 22. Јаворски сабор двојничара и старих инструмената Србије!


Дом културе Ивањица
Директор, Милан Крунић

Одржан 21. Јаворски сабор двојничара и старих инструмената Србије на планини Јавор

      Јуче је планина Јавор била планина младости и лепоте. Звуци двојница, фруле, гусала, окарине, дудука, виолине, дипли и других старих инструмената на Јавору показали су да стари инструменти на којима су свирали наши преци нису заборављени, да наш народ чува културно благо и да млади настављају традицију.
      По двадесет први пут окупили су се свирачи двојница и старих инструмената Србије да покажу своје умеће и како се чува традиција и изворно народно стваралаштво. Посебно радује учешће младих свирача који похађају школу фруле и двојница и на најлепши начин чувају културолошки идентитет Србије.

       На планини Јавор на месту где су се 1876.године на Kалипољу испод Јавора сукобиле турске снаге и српска војска, пре тачно 140 година ковала се српска историја и одређивала будућност читавог српства. Тим поводом ове године „Сабор двојничара и старих инструмената Србије 2016“ одржали смо на Јавору. Света недеља уочи Видовдана већ дуже од једног века на планини Јавор између Нове Вароши и Ивањице посвећена је сећању на јунаке Јаворског рата и команданта мајора Михаила Илића.На планини, на којој је свака стопа заливена крвљу и посута костима српских војника од Првог српског устанка до Јаворског рата и Балканских ратова, успомена на тешке бојеве српске и турске, посебно из 1876.године жива је и данас, као што су живе и легенде о јунаштву мајора Илића.
      Од укупно 65 такмичара, 16 двојничара и 49 свирача на старим инструментима, пехаре за прво место и ваучере за продужен викенд боравак у хотелима Јавор на Кушићима и Хотелу парк у Ивањици понели су двојничар Предраг Николић из Прилика код Ивањице и свирач дипли Душан Љубичић- Мијић из Врбаса. Друго место у категорији двојничара освојио је Петар Лазић из Бабајића код Љига а треће Милутин Сатарић из Горњег Милановца. Друго место у категорији старих инструмената освојила је Сашка Димитријевић из Бруса на фрули а треће Слободан Ковачевић из Чачка на окарини.

      Поред стандардних награда жири је одлучио да додедли награде у виду диплома и младим талентима на двојницама, Сањи Милановић из Мионице и Теодори Ђорђевић из Краљева и за аутентични израз Миру Ђоковићу из Краљева. На старим инструментима додељена су признања перспективним младим извођачима Анастасији Ракићевић из Бруса на фрули, Давиду Марковићу из Бруса за свирање на дудуку и најмлађем гуслару Немањи Чаркићу из Вишеграда који има само 7 година.
      Највећи број такмичара били су млади из Културно-уметничког удружења „Копаоничка фрула“ из Бруса и школе фруле из Краљева. Поред њих било је такмичара свих узраста из свих крајева Србије.

      У стручном жирију били су: професор етномузикологије Дејан Чекановић и продуцент Добрица Андрић из Крагујевца и професорка музичке културе Александра Савић из Краљева.
      Организатори манифестације: Дом културе Ивањица, Месна заједница Кушићи и основна школа „Мајор Илић“ из Кушића. Генерални покровитељ општина Ивањица.


Одржан 20. јубиларни Јаворски сабор двојничара и старих инструмената Србије у Кушићима


      По двадесети пут у Кушићима подно планине Јавор на Видовдан, окупили су се свирачи двојница и старих инструмената Србије да покажу своје умеће и како се чува традиција и изворно народно стваралаштво. Звуци двојница, фруле, гусала, виолине, дипли и других старих инструмената у Кушићима показали су да стари инструменти на којима су свирали наши преци нису заборављени, да наш народ чува културно благо и да млади настављају традицију.
      Посебно радује учешће младих свирача који похађају школу фруле и двојница и на најлепши начин чувају културолошки идентитет Србије.
      Од укупно 36 такмичара, 15 двојничара и 21 свирача на старим инструментима пехаре из Кушића за прво место понели су двојничар Петар Лазић из Љига и свирач дипли Душан Љубичић- Мијић из Врбаса. Друго место у категорији двојничара освојио је Радослав Арсенијевић из Крагујевца а треће Раица Вишњић из Кушића. Друго место у категорији старих инструмената освојио је Бранислав Трифковић из Вишеграда на гуслама а треће Дарко Прелић из Нове Вароши на фрули.


      Поред стандардних награда жири је одлучио да додели дипломе најмлађем фрулашу Матеји Стевановићу из Краљева, диплому за аутентичност на мини кларинету Милојици Куч из Краљева и дипломе младим талентима на фрули Сањи Јовановић из Љига и Душану и Милици Коматовић из Рашке . Захвалнице су добили Мирко Милинковић из Чачка з свирање на неколико инструмената, Вук Пантовић из Сјенице за епско гуслање, најмлађи двојничар Никола Попадић и најмлађи гуслар Павле Фемић.
      Поводом јубилеја 20 година одржавања манифестације, посебне повеље мајсторима двојница: Ацу Марковићу из Сирогојна, Раду Новаковићу из Краљева и постхумно Миливоју Маричићу из Комадина , уручио je директор Дома културе Милан Крунића а у ревијалном делу гости су уживали у изворној песми Бисера Моравице и Старих другара, победника 12.Фестивала у Приликама.
      У стручном жирију били су: етномузиколог Добрица Андрић, професор етномузикологије Дејан Чекановић и мајстор на фрули Милинко Ивановић из Крагујевца.


      Организатори манифестације: Дом културе Ивањица, Месна заједница Кушићи и основна школа „Мајор Илић“ из Кушића. Генерални покровитељ општина Ивањица, манифестацију финансијски подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Јубиларни XX Јаворски сабор двојничара и старих инструмената Србије „Кушићи 2015“

      У организацији Дома културе Ивањица, Месне заједнице Кушићи и Основне школе “Мајор Илић”из Кушића, на Видовдан 28.јуна 2015.године у Кушићима код Ивањице одржаће се XX Јаворски сабор двојничара и старих инструмената Србије „ Кушићи 2015”.
      У подножју планине Јавор сваке године 28.јуна долазе свирачи двојница и старих инструмената из свих крајева Србије како би показали своје умеће а такмичар који три пута за редом освоји прво место стиче звање „мајстор двојница“. Ово је једна од најстаријих манифестација у Србији а њен циљ је очување традиције, изворног народног стваралаштва и културолошког идентитета.
      Манифестација је такмичарског карактера, програм почиње у 14 часова а награде су пехар за прво место на двојницама и пехар за прво место на старим инструментима. Генерални покровитељ манифестације Општина Ивањица а манифестацију подржало Министарство културе Републике Србије.
      Позивају се сви заинтересовани за учешће на Јаворском сабору двојничара и старих инструмената да се пријаве најкасније до 26. јуна Дому културе у Ивањици, телефон: 032-661-087 , контакт особа Хаџи Снежана Златић. Пријаве можете послати и мејлом на адресу hadzi.snezana@hotmail.com ili domkultureivanjica@open.telekom.rs.


Добродошли на јубиларни XX Јаворски сабор двојничара и старих инструмената Србије „Кушићи 2015“

XIX Јаворски сабор двојничара и старих инструмената Србије „Кушићи 2014“

       У организацији Месне заједнице Кушићи, Дома културе Ивањица, ОШ “Мајор Илић” Кушићи и КУД-а “Извор Моравице” из Кушића, 28. августа 2014. године у Кушићима код Ивањице одржаће се XIX Јаворски сабор двојничара и старих инструмената Србије „Кушићи 2014”.

       У подножју планине Јавор сваке године 28. августа долазе свирачи двојница и старих инструмената из свих крајева Србије како би показали своје умеће, а такмичар који три пута за редом освоји прво место стиче звање „мајстор двојница“. Ово је једна од најстаријих манифестација у Србији, а њен циљ је очување традиције, изворног народног стваралаштва и културолошког идентитета Србије.

       Манифестација је такмичарског карактера, а награде су пехар за прво место на двојницама и пехар за прво место на старим инструментима. Генерални покровитељи манифестације, Општина Ивањица и Министарство културе и информисања Републике Србије.

      Позивају се сви заинтересовани за учешће на Јаворском сабору двојничара и старих инструмената да се пријаве најкасније до 25. aвгуста, Дому културе у Ивањици, телефон: 032/661-087 и 063/8680823, контакт особа Хаџи Снежана Златић, или мејлом на адресу hadzi.snezana@hotmail.com или domkultureivanjica@open.telekom.rs.


Добродошли на XIX Јаворски сабор двојничара и старих инструмената Србије „Кушићи 2014“

Дом културе Ивањица
Уредник етно програма
Хаџи Снежана Златић