logo

Нушићијада

Рођендан господина Нушића

       У четвртак 28. августа, вече уочи званичног почетка овогодишње Нушићијаде, у оквиру богатог позоришног програма, у великој сали Дома културе у 19.30 часова биће одиграна позоришна представа “Рођендан господина Нушића”, Звездара театра. Текст за овај комад написао је Душан Ковачевић, режију Небојша Брадић, а у насловним ролама појављују се Бранислав Лечић, Драган Петровић, Тамара Драгичевић, Петар Бенчина, Иван Зарић и Сандра Балабан.
      Представа је премијерно изведена 10. априла ове године на сцени “Данило Бата Стојковић” Звездара театра, побравши све симпатије публике, а прву награду за најбољу представу по оцени стручног жирија, освојила је недељу дана касније на “Нушићевим данима” у Смедереву.

      Радња представе се дешава у Београду, 6. новембра 1924. године, на дан прославе Нушићевог 60. рођендана. То није обичан дан, обичног човека, већ рођендан великог писца. Ова биографска драма са елементима комедије јесте музичко-драмски омаж животу и делу најзначајнијег српског комедиографа. Док га после свечане академије на Универзитету чекају и у Народном позоришту ради званичне прославе, он је свратио у Скадарлију да се поздрави са себи блиским људима. У измишљеном, али могућем следу догађаја Нушић се у кафани Златни пехар среће са младом глумицом Љубинком Бобић, затим са Спасојем – газдом кафане, који је његов ратни друг, келнером – момком који жели да постане глумац, а у друштву се нашао и један писац неодиграних трагедија.

      Представа са лакоћом, хумором и сетом акцентује податке из Нушићевог приватног и јавног живота, а комичне ситуације сенчи нека врста трагичне ироније, као и аналогије са данашњим временом. Кроз разговоре ликова у комаду помаља се комплексна личност Нушића, али и слика бурног доба у којем је живео и стварао. Кроз представу се провлачи још један велики јубилеј, а то је стогодишњица од почетка првог светског рата, помињањем Принципа, али и преиспитивањем узрока почетка Првог светског рата. Дух времена додатно дочарава жива музика кафанског оркестра који води руска емигранткиња Каћа. Иако представа има елементе комедије, она има нераскидиву везу са трагичним елементима српског друштва које је прошло и које се опорављало од претходних ратних страхота.
      Улоге: Бранислав Лечић, Драган Петровић, Тамара Драгићевић, Петар Бенчина, Иван Зарић, Сандра Балабан.


Извор сајт Нушићијада

Нушићијада најављена у Нушић фондацији‏

      Тачно недељу дана пре почетка манифестације, јубиларна Нушићијада представљена је у просторијама Нушић фондације. Уз шољу кафе, Нушићевог омиљеног пића, организатори и чланови фестивалског савета говорили су о значају који Нушићијада има за Ивањицу, Србију и регион, након чега су представили овогодишњи програм.

      Уводну реч дао је ивањички Бранислав Нушић- Милан Милосављевић који оживљава лик Бен Акибе већ пету годину. Затим се присутнима обратио управитељ Нушић фондације, члан Програмског савета Нушићијаде и рођак великог писца, Небојша Нушић.

       Захваливши се организаторима Нушићијаде за постојање фестивала, истакао је да је он најзначајнија манифестација која слави лик и дело Бранислава Нушића не само у земљи, већ и региону. Истакао је да је ова конференција догађај који заправо отвара просторије фондације јавности.

      Након њега, представницима медија обратили су се Радомир Лишанин, директор Туристичке организације општине Ивањица, и Миланко Бошковић, члан Организационог одбора и медијског тима Нушићијаде. Њих двојица истакли су значај манифестације за општину, уз напомену да Нушићијада чини сваког од њених организатора поносним.

      У завршном делу конференције Вера Јовановић, кординаторка фестивала, представила је део програма јубиларне Нушићијаде, нагласивши још значајнији фокус на самом Нушићу, његовом делу, стилу и маниру. Представљање је било праћено читањем извода из Нушићевих дела који говоре о актуелности овог писца, а које је наговестило програм најмасовнијег читања генија смеха у историји.

      Након вишеструко награђеног промотивног филма, гости су уз чашу пића уживали и у чашици разговора о “виђењу за Ивањицу”.ОБАВЕШТЕЊЕ


      Драги наши суграђани, волонтери и пријатељи фестивала

      Обавештавамо вас да ћете у периоду од 21. до 22. августа 2014. године у просторијама Удружења грађана КудеС у Дому културе, од 10:00 до 17:00 h моћи да изаберете и изнајмите костиме које ћете носити на предстојећем фестивалу. При изнајмљивању костима, молимо све пунолетне суграђане да понесу копију своје личне карте, а малолетне да понесу копије личне карте једног од родитеља. За децу до 15 година, костим ће моћи да изнајми родитељ уз копију своје личне карте. Како не бисмо дошли у непријатну ситуацију при изнајмљивању или враћању костима, свако ће уз копију личне карте потписати и пуноважан уговор о изнајмљивању костима.

      С' поштовањем, Ваш КудеС.