logo

Најлепша дечија песмаРАСПИСАН КОНКУРС ЗА НАЈЛЕПШУ ДЕЧИЈУ ПЕСМУ


      Дом културе Ивањица у оквиру свог књижевно-издавачког програма расписује девети по реду „Конкурс за најлепшу дечију песму“ за ученике ивањичких основних школа.
      Конкурс траје до краја фебруара, а на њему учествују ученици од првог до осмог разреда. Тема песама није одређена, већ је слободна. Сваки ученик може послати највише три песме. Песме требају бити потписане: име и презиме ученика, разред, назив школе и име предметног наставника.
      Селектор Конкурса бира три најлепше песме и додељује три награде у књигама. Селектор такође бира песмe за збирку„Пупољци“ која се издаје у оквиру Библиотеке „Мали зборник“ и коју ће свака школа која буде учествовала добити, као и ученици који су у зборнику заступљени.
       Радови се шаљу на адресу: Дом културе Ивањица, В. Маринковића бб, до краја фебруара, са назнаком – за „Конкурс дечије поезије“.
      За додатне информације у вези Конкурса можете нас контактирати на телефон: 032-661-087.


НАЈЛЕПШЕ ПЕСМЕ СА КОНКУРСА ДЕЧИЈЕ ПОЕЗИЈЕ 2017.ГОДИНЕ


Завршен oсми Конкурс за најлепшу дечију песму


     На осми „Конкурс за најлепшу дечију песму“ Дома културе из Ивањице , расписан 2017.године приспелo је 216 песама од ученика осам ивањичких основних школа, што је за 40 песама више него прошле године. Основци од 1-4 разреда написали су 117 песама а основци од 5-8 разреда 99 песама.
     Највише песама стигло је из О.Ш. „Сретен Лазаревић“ из Прилика, 70 песама, из ОШ „Милинко Кушић“ Ивањица 33 песме где су заступљена и издвојена одељења Буковица и Рашчићи , из ОШ „Кирило Савић“ Ивањица 44 песме где је заступљено и издвојено одељење Луке. ОШ „Проф.др. Недељко Кошанин“ Девићи послала је 32 песме где су застпљена издвојена одељења Придворица,Вељовићи и Брусник, ОШ „Мићо Матовић“ Катићи учествује са 14 песама са издвојеним одељењима Мочиоци и Равна гора, ОШ „Вучић Величковић“ Међуречје 12 песама, ОШ „Мајор Илић“ Кушићи 6 песама и из ОШ „Светозар Марковић“ Ковиље пристигло 5 песама.
      У својим првим и несигурним корачићима или већ озбиљнијим корацима ка свету поезије, основци су мање или више успелим стиховима и римама, као и претходних година исписивали своје радости, тугу, снове,промишљања о свету, о драгим особама и пријатељима, природним појавама, завичају и школи, и наравно о симпатијама и првим љубавима.
      Приспеле радове прегледаће селектор конкурса, професор српског језика и књижевности у пензији, Миливоје Трнавац, и изабрати најбоље које ће бити награђене и песме које ће ући у зборник „Пупољци“.
     Посебно нас радује број песама који се из године у годину повећава и све бројније учешће ученика сеоских школа са својим издвојеним одељењњима који су на врло маштовит начин изразили свој песнички таленат.


РАСПИСАН КОНКУРС ЗА НАЈЛЕПШУ ДЕЧИЈУ ПЕСМУ


      Дом културе Ивањица у оквиру свог књижевно-издавачког програма расписује 8 по реду „Конкурс за најлепшу дечију песму“ за ученике ивањичких основних школа. Конкурс траје до краја фебруара, а на њему учествују ученици од првог до осмог разреда. Тема песама није одређена, већ је слободна. Сваки ученик може послати највише три песме. Селектор Конкурса бира три најлепше песме и додељује три награде у књигама. Селектор такође бира песмe за збирку „Пупољци“ која се издаје у оквиру Библиотеке „Мали зборник“ и коју ће свака школа која буде учествовала добити, као и ученици који су у зборнику заступљени.
       Радови се шаљу на адресу: Дом културе Ивањица, В. Маринковића бб, са назнаком – за „Конкурс дечије поезије“ до краја фебруара.
      За додатне информације у вези Конкурса можете нас контактирати на телефон: 032-661-807.


НАЈЛЕПШЕ ПЕСМЕ СА КОНКУРСА ДЕЧИЈЕ ПОЕЗИЈЕ 2016.ГОДИНЕ

      На седми „Конкурс за најлепшу дечију песму“ Дома културе из Ивањице , расписан 2016.године приспелo је 168 песама од ученика осам ивањичких основних школа. Основци од 1-4 разреда написали су 124 песме а основци од 5-8 разреда 44 песме.
       Поезија коју пишу деца одликује се пре свега лектирским темама па тек онда оним што треба да „задовољи намере, прохтеве и снове“ младих песника. И скоро да нема деце која која у школском периоду не пишу поезију а онда их нека друга интересовања одведу у светове реалности или нове наде.
      Селектор, Mилијан Деспотовић, одабрао је 34 песме за објављивање у зборнику „Пупољци 4“ а најбоље међу њима предложио за три награде.


1. Награда

песма „Не мисли на зло него на љубав“, аутор Сузана Петровић,
ученица седмог разреда ОШ „Кирило Савић“ Ивањица
наставница, Милка Петровић

2. Награда (две)

песма „Звезда мала“, аутор Тамара Бошњаковић,
ученица петог разреда ОШ „Милинко Кушић“ Ивањица
наставница, Ана Костић

песма „Песма мојој мајци“, аутор Миља Сретеновић,
ученица седмог разреда ОШ „Сретен Лазаревић“ Прилике
наставница, Верица Костић3.Награда (три)

песма „Срећа“, аутор Јулија Вујовић,
ученица петог разреда ОШ „Сретен Лазаревић“ Прилике
наставница, Верица Костић

песма „Верујем“, аутор Дуња Циврић,
ученица шестог разреда ОШ „Мајор Илић“ Кушићи
наставница, Мирјана Вујовић

песма „Сунце и месец“, аутор Данијел Петровић,
ученик четвртог разреда ОШ „Кирило Савић“ Ивањица
наставница, Данијела Брадић

      Првонаграђена песма „Не мисли на зло него на љубав“казује о мисленом уздигнућу песникиње која тачно зна шта хоће, шта тражи њена генерација. Дакле, Мислим, Желим, Тражим, Захтевам, Сањам, Верујем.
      „Ивањички основци, деца – песници, имају привилегију да оно што пишу буде, већ годинама вредновано и да се објављује у Зборнику „Пупољци“, захваљујући традиционалном конкурсу Дома културе. И ове године одзив деце је такав да тражи већи простор за избор радова са конкурса него што то обим зборника пружа. Отуда је предамном као селектором, посао био крајње одговоран“, рекао је селектор Милијан Деспотовић. „Поетика коју стварају најмлађи у ивањичком крају, и тематски и садржајно, одсликава доживљаје јасних узрока и повода за певање. Поред описних слика из природе, доста младих песника за тему има емотивни али и мисаони доживљај.“
       Похвале заслужују сви учесници конкурса а уз честитке младим литерарцима, честитке и њиховим наставницима, јер иза сваког доброг ученика – условно речено доброг писца, стоји добар наставник. Дом културе ће и даље истрајавати на племенитом послу, неговању ученичког литерарног стваралаштва и мотивисању деце да изражавају своја осећања кроз поезију.


      Првонаграђена песма:
текст песме

      У Зборник „Пупољци 4“ ушле су песме:
списак песама


Завршен седми Конкурс за најлепшу дечију песму      На седми „Конкурс за најлепшу дечију песму“ Дома културе из Ивањице , расписан 2016.године приспелe су 163 песмe од ученика осам ивањичких основних школа. Основци од 1-4 разреда написали су 119 песама а основци од 5-8 разреда 44 песме.
- из ОШ „Милинко Кушић“ Ивањица , 46 песама, од (1-4) 37 и од (5-8) 9 где су заступљена издвојена одељења Буковица и Рашчићи
- из ОШ „Мићо Матовић“ Катићи 36 песама, од (1-4) 29 и од (5-8) 7 где су заступљена и издвојена одељења Мочиоци, Равна гора и Бела црква
- из ОШ „Сретен Лазаревић „ Прилике 28 песама, од (1-4) 9 и од (5-8) 19
- из ОШ „Кирило Савић“ Ивањица 23 песме, од (1-4)19 И ОД (5-8) 4 где је заступљено и издвојено одељење Луке
- из ОШ „Проф.др. Недељко Кошанин“ Девићи, 19 песама, од (1-4) 19 где су застпљена и издвојена одељења Вељовићи и Брусник
- из ОШ „Вучић Величковић“ Међуречје , 6 песама, од (1-4) 5 и од (5-8) 1
- из ОШ „Мајор Илић“ Кушићи , 3 песме од (5-8) 3
- из ОШ „Светозар Марковић“ Ковиље 2 песме, од (1-4) 1 и од (5-8) 1

       У својим првим и несигурним корачићима или већ озбиљнијим корацима ка свету поезије, основци су мање или више успелим стиховима и римама, као и претходних година исписивали своје радости, тугу, снове,промишљања о свету, о драгим особама и пријатељима, природним појавама, завичају и школи, и наравно о симпатијама и првим љубавима
      Приспеле радове прегледаће селектор, песник Милијан Деспотовић, и изабрати најбоље које ће бити награђене и песме које ће ући у зборник „Пупољци“.Посебно нас радује све веће учешће ученика сеоских школа са својим издвојеним одељењњима који су на врло маштовит начин изразили свој песнички таленат.

Дом културе Ивањица
Хаџи Снежана Златић

Конкурс за најлепшу дечију песму      Дом културе Ивањица у оквиру свог књижевно-издавачког програма расписује седми по реду „Конкурс за најлепшу дечију песму“ за ученике ивањичких основних школа. Конкурс траје до краја фебруара, а на њему учествују ученици од првог до осмог разреда. Тема песама није одређена, већ је слободна. Сваки ученик може послати највише три песме. Селектор Конкурса бира три најлепше песме и додељује три награде у књигама. Селектор такође бира 80 песама за збирку „Пупољци“ која се издаје у оквиру Библиотеке „Мали зборник“ и коју ће свака школа која буде учествовала добити, као и ученици који су у зборнику заступљени.
      Радови се шаљу на адресу: Дом културе Ивањица, В. Маринковића бб, са назнаком – за „Конкурс дечије поезије“ до краја фебруара.
      За додатне информације у вези Конкурса можете нас контактирати на тел:032-661-087.


Стигло 155 дечијих песама


      На шести „Конкурс за најлепшу дечију песму“ Дома културе приспело је 155 радова ученика ивањичких основних школа. Тема песама је била слободна. Сваки ученик могао је послати највише три остварења. Радује да је интересовање за овогодишњи конкурс веће него досадашње. Учествовало је свих 9 школа, а највише остварења је стигло из приличке основне школе, каже уредник етно програма Дома културе Хаџи Снежана Златић. Она додаје да су деца показала изузетну креативност:       „Неке школе супослале већи број радова, а неке мањи. Ученици од I до IV разреда послали су 87 песама, а 68 ученици од V до VIII разреда. Највише радова, 49 песама, стигло је из ОШ „Сретен Лазаревић“ из Прилика, из ОШ „Мићо Матовић“ Катићи стигло је 36 песама, из ОШ „Кирило Савић“ 18 песама, из ОШ „Милинко Кушић“ 23 песме. На овом конкурсу учествовали су и ученици ОШ „Проф. др Недељко Кошанин“ Девићи са 7 песама, од чега из подручног одељења Vељовићи 4 песме. Из Међуречја је стигло 17 песама а из Кушића 3. Основне школе у Ковиљу и Братљеву учествују са по једном песмом, а ученици основне школе из Буковице са 6 песама. Деца из свих школа су показала велико интересовање за овај конкурс и посебно радује већи број радова него прошле године. Прошле године је било око 140 радова, имамо тенденцију пораста интересовања деце за изражавање својих осећања кроз поезију. Посебно радује што су деца исказала маштовитост, своју песму чак су пропратили цртежом и то су урадили на лепим папирима, оловкама у боји и фломастерима. Баш су се потрудили да буду креативни и да то своје песничко умеће изразе кроз неки ликовни рад“, објашњава Златићева.
      Селектор Конкурса ће до почетка априла прогласити три најлепше песме. Такође ће бити одабрано 80 песама за збирку „Пупољци“, која се издаје у оквиру библиотеке „Мали зборник“.Расписан „Конкурс за најлепшу дечију песму“

      Дом културе Ивањица у оквиру свог књижевно-издавачког програма расписује шести по реду „Конкурс за најлепшу дечију песму“ за ученике ивањичких основних школа. Конкурс траје до краја фебруара, а на њему учествују ученици од првог до осмог разреда. Тема песама није одређена, већ је слободна. Сваки ученик може послати највише три песме. Селектор Конкурса бира три најлепше песме и додељује три награде у књигама. Селектор такође бира 80 песама за збирку „Пупољци“ која се издаје у оквиру Библиотеке „Мали зборник“ и коју ће свака школа која буде учествовала добити, као и ученици који су у зборнику заступљени.
      Радови се шаљу на адресу: Дом културе Ивањица, В. Маринковића бб, са назнаком – за „Конкурс дечије поезије“ до краја фебруара.

Додељене дипломе и награде ученицима основних школа чије су песме награђене на Конкурсу за најлепшу дечију песму

       Данас је у плавој сали Дома културе уз присуство ђака, наставника и родитеља одржана пригодна свечаност поводом доделе награда победницима Конкурса за најлепшу дечију песму .
      За најлепшу жири је прогласио песму „Ђак“, аутора Анђеле Миликић – ученице 5 разреда ОШ „Милинко Кушић“ Ивањица, којој припада прва награда- предметни наставник Сунчица Бојовић.

      Две равноправне друге награде добиле су: Сара Маричић – ученица 6 разреда ОШ“Мићо Матовић“ Катићи, предметни наставник Милош Мрдак, за песму „Здраво свете“, и Анђела Тошић – ученица 4 разреда ОШ „Светозар Марковић“ Ковиље, учитељица Снежана Проковић, за песму „Миш и мачка“.

       Три треће, такође равноправне награде добили су Сузана Петровић – ученица 5 разреда ОШ „Кирило Савић“ Ивањица, предметни наставник Милка Петровић, за песму „Кад бих могла“; Алекса Перуничић – ученик 8 разреда ОШ „Милинко Кушић“ Ивањица,предметни наставник Светлана Ивковић, за песму „Толеранција“; и Јелена Гојковић – ученица 7 разреда ОШ „Проф.др. Недељко Кошанин“ Девићи, предметни наставник Марија Пауновић, за песму „Љубав је...“

      Награде и дипломе уручио је директор Дома културе Милан Крунић а уредник програма и члан жирија Урош Ћурчић истакао је важност овог Конкурса и оценио да је овогодишњи конкурс за најлепшу дечију песму успешнији од претходних, како по броју приспелих радова, тако и по њиховом квалитету.


Додела награда ученицима основних школа чије су песме награђене на Конкурсу за најлепшу дечију песму
Петак 11. април у 12 часова – Плава сала Дома културе

       На овогодишњем конкурсу ивањичког Дома културе за најлепшу дечију песму ( песму чији су аутори деца) приспела су 144 рада, из осам основних школа са подручја општине Ивањица.
       Приспеле радове прегледао је жири у саставу: Урош Ћурчић,уредник у Дому културе, професор и песник Миливоје Трнавац и Милан Крунић директор Дома културе. Одлуком жирија додељене су једна прва, две друге и три треће награде, а уз награђене, још 33 песме одабране су за објављивање у зборнику „Пупољци 2“.
       За најлепшу жири је прогласио песму „Ђак“, аутора Анђеле Миликић – ученице 5 разреда ОШ „Милинко Кушић“ Ивањица, којој припада прва награда- предметни наставник Сунчица Бојовић.
      Две равноправне друге награде добиле су: Сара Маричић – ученица 6 разреда ОШ“Мићо Матовић“ Катићи, предметни наставник Милош Мрдак, за песму „Здраво свете“, и Анђела Тошић – ученица 4 разреда ОШ „Светозар Марковић“ Ковиље, учитељица Снежана Проковић,за песму „Миш и мачка“.
       Три треће, такође равноправне награде добили су Сузана Петровић – ученица 5 разреда ОШ „Кирило Савић“ Ивањица, предметни наставник Милка Петровић, за песму „Кад бих могла“; Алекса Перуничић – ученик 8 разреда ОШ „Милинко Кушић“ Ивањица,предметни наставник Светлана Ивковић, за песму „Толеранција“; и Јелена Гојковић – ученица 7 разреда ОШ „Проф.др. Недељко Кошанин“ Девићи, предметни наставник Марија Пауновић, за песму „Љубав је...“
       Позивамо награђене ученике, учитеље и предметне наставнике, ученике чије су песме ушле у Зборник „Пупољци 2“, представнике школа, све основце и љубитеље дечије поезије да присуствују додели награда.

Пупољци у поетским букетима ивањичких основаца

       На овогодишњем конкурсу ивањичког Дома културе за најлепшу дечију песму ( песму чији су аутори деца) приспела су 144 рада, из осам основних школа са подручја општине Ивањица, и то:
- из ОШ „Проф.др. Недељко Кошанин“ Девићи, 11 радова
- из ОШ „Милинко Кушић“ Ивањица , 76
- из ОШ „Мићо Матовић“ Катићи 11, од којих је 10 из издвојеног одељења Мочиоци - из ОШ „Светозар Марковић“ Ковиље 2,
- из ОШ „Мајор Илић“ Кушићи 8,
- из ОШ „Вучић Величковић“ Међуречје 4,
- из ОШ „Кирило Савић“ Ивањица 10 и
- Из ОШ „Сретен Лазаревић „ Прилике 22.
       Приспеле радове прегледао је жири у саставу: Урош Ћурчић,уредник у Дому културе, професор и песник Миливоје Трнавац и Милан Крунић директор Дома културе. Одлуком жирија додељене су једна прва, две друге и три треће награде, а уз награђене, још 33 песме одабране су за објављивање у зборнику „Пупољци“.
      За најлепшу жири је прогласио песму „Ђак“, аутора Анђеле Миликић – ученице 5 разреда ОШ „Милинко Кушић“ Ивањица, којој припада прва награда.
      Две равноправне друге награде добиле су: Сара Маричић – ученица 6 разреда ОШ“Мићо Матовић“ Катићи, за песму „Здраво свете“, и Анђела Тошић – ученица 4 разреда ОШ „Светозар Марковић“ Ковиље, за песму „Миш и мачка“.
      Три треће, такође равноправне награде добили су Сузана Петровић – ученица 5 разреда ОШ „Кирило Савић“ Ивањица, за песму „Кад бих могла“; Алекса Перуничић – ученик 8 разреда ОШ „Милинко Кушић“ Ивањица, за песму „Толеранција“; и Јелена Гојковић – ученица 7 разреда ОШ „Проф.др. Недељко Кошанин“ Девићи, за песму „Љубав је...“
      Чланови жирија сагласни су у оцени да је овогодишњи конкурс за најлепшу дечију песму успешнији од претходних, како по броју приспелих радова, тако и по њиховом квалитету.Завршен конкурс за најлепшу дечију песму

      Завршен је пети конкурс за најлепшу дечију песму на којем је учествовало свих девет ивањичких основних школа. Међу основцима је владало велико интересовање за овај конкурс, а жири је одабрао 144 рада која су ушла у конкуренцију. Професори српског језика Миливоје Трнавац, Урош Ћурчић, уредник културног програма и директор Дома културе Милан Крунић доделили су једну прву, две друге и три треће награде које ће бити накнадно уручене победницима.

      „ Истакао бих велики квалитет написаних радова и похвалио бих све основце. Имали смо тежак задатак да изаберемо 55 песама, које ће се наћи у Зборнику дечијих радова „Пупољци 2“. Дом културе жели да популарише и децу стимулише да пишу песме и проширују своју културну делатност и своја интересовања“ , каже Ћурчић.