logo

Фестивал дечијег фолклора „Светлост на брежуљку“


ПРИЛИКЕ У ЗНАКУ ФЕСТИВАЛА
Светлост на брежуљку

     Прилике су протекла два дана биле центар очувања српске изворне традиције у којој је учествовало на стотине певача и играча, од 7 до 77 година.
     У Приликама, у организацији Основне школе ,,Сретен Лазаревић“, а под покровитељством Општине Ивањица одржан је XИИ Фестивал дечјег фолклора ,,Светлост на брежуљку“.

     Учествовало је шест дечјих фолклорних група: КУД ,,Медвеђа“, , КУД ,,Моравица“- Ивањица, КУД ,,Крушик-Пластика“- Осечина, КУД ,,Електропорцелан“- Аранђеловац, КУД ,,Бистрица“- Дворане и Фолклорна секција ОШ ,,Сретен Лазаревић“ -Прилике. Најбоље је прогласио стручни жири у саставу: Александар Ковачевић, уметнички руководилац ансанбла ,,Абрашевић“ из Чачка, Звездан Ђурић, фолклорни педагог и Миљко Чубрић, професор музичке културе.
     Прво место освојили су малишани из КУД-А ,,Електропорцелан“, Аранђеловац, други су КУД ,,Медвеђа“ из Медвеђе а трећи КУД ,,Крушик-Пластика“из Осечине.

Извор сајт инфо ЛИГА


XII Фестивал дечјег фолклора „Светлост на брежуљку“

     Традиционални Фестивал дечјег фолклора „Светлост на брежуљку“, у организацији ОШ „Сретен Лазаревић“, одржаће се 18. августа 2017. са почетком у 17 часова у Приликама. Очекује се дoлазак девет дечјих фолклорних група из целе Србије.
      „Светлост на брежуљку“ је фестивал међународног карактера и веома успешно се организује већ дванаесту годину. Кроз њега је прошло више од четири хиљаде деце учесника. Oкупља најбоље дечје фолклорне ансамбле из Србије, Македоније, Црне Горе, Босне и Херсеговине. Фестивал је такмичарског карактера и на њему се додељују I, II и III награда фестивала као и награда за најбољи оркестар, по одлуци стручног жирија.
     Циљ фестивала јесте очување културног наслеђа и буђење код деце интересовања иљубавипрема народној игри и песми.
     Вредност приличког Фестивала дечјег фолклора у 2016. годнини афирмисана је и доделом изуетно вредног признања –„Туристичке слагалице“. Ово вредно признање додељује се већ десет година најуспешнијим туристичким манифестацијама у Србији, по избору самих организатора манифестација. Фестивал приличке школе успео је да освоји ову награду у конкуренцији више стотина манифестација из Србије у категорији традиционалних манифестација (манифестација које трају дуже од десет година).
     Туристичка слагалица је још једно у низу признања за Основну школу „Сретен Лазаревић” из Прилика која је препознатљива по својим културним активностимау месту, а и шире. Фестивал дечјег фолклора, као традиционална дечја манифестација, доприноси препознатљивости Прилика на туристичкој мапи Србије.